martes, 28 de abril de 2020

SETMANA 5: del 28 d'abril al 4 de maig


Setmana 5 de feineta del 28 d’abril al 4 de maig.

Molt bones nins i nines. Seguim amb la feina! 
Una setmana més hi ha nova entrada al Blog de Música per seguir repassant. 

Recordeu llegir bé i més d'una vegada els enunciats de totes les activitats abans de començar a realitzar la feina i que per qualsevol dubte, teniu el meu correu. 

Hi ha una novetat; abaix del tot hi ha les activitats en castellà, ja que molts pares em demanau la traducció.

♫ Va, anem a començar!




1r i 2n curs:

Amb aquests exercicis repassarem el que hem anat treballant aquestes darreres setmanes; els 4 elements del so:

Activitat 1: El que haureu de fer durant aquesta setmana és:
  1. Primer de tot, cercar un pot per exemple de vidre o una caixeta o bosseta o el que tingueu més a mà. I, què farem amb això?
  2. El que farem serà durant tota la setmana escoltar sons del teu entorn; qualsevol so que escoltis des de que al matí t’aixeques del llit fins que t’hi tornes a ficar a la nit.
  3. El que haureu de fer tu i tota la teva família és apuntar a un paperet aquells sons que heu escoltat tan de dins casa vostra com a fora. Qualsevol so és vàlid! Quants més i més varietat de sons millor!
  4. Després de tenir el so apuntat al paperet, haureu de ficar-lo dins el recipient que tingueu i no tocar-ho més.
  5. Per últim, trieu un dia i hora per estar tots junts i obrir el recipient.
  6. És hora de llegir TOTS els paperets, un per un, amb els sons de tota la família.
  7. El que haureu de fer és classificar-los en una graella com a l’exemple:
SO
AGUT/GREU
FORT/FLUIX
LLARG/CURT
AGRADABLE
DESAGRADABLE
picadora quan hem picat la carn


greu


fort


Llarg


no


si








Activitat 2: Vos heu fixat que hi ha hagut coses que no heu pogut apuntar tal vegada perquè no feien cap so? Vos n’heu adonat?
Ara escolta, canta i aprèn aquesta cançó sobre el silenci:


Lletra cançó El Silenci, Dàmaris Gelabert.

Silenci,
no et moguis,

silenci,
no cantis,

silenci,
no parlis,

la boca,
tancada.

El silenci,
no no no sona.

Activitat 3: Fixa’t atentament amb els requadres:

     




Activitat 4: D’aquestes 3 persones, quina creus que està en SILENCI, fa SOROLL i emet un SO? Dins de cada quadret dibuixa la seva grafia corresponent. Després, si pots, pinta’ls:


Activitat 5: Dibuixa i posa el nom d’aquells objectes que no poden emetre un so. Podries dir-ne 5 més?

Activitat 6:  D’aquests dos, quin so et molestaria més? Dibuixa’l i posa-li el nom:









3r i 4t curs:

Recordes l’activitat 2 de la setmana passada? Era sobre posar vertader o fals a les afirmacions que sortien. Ara, el que has de fer és:

Activitat 1: Corregeix les afirmacions que vas dir que eren falses, tornant-les a escriure de forma correcte.


Activitat 2: Recordem les notes musicals al pentagrama. Resol: (Si no pots imprimir la imatge, copia els pentagrames al quadern).



  • Tens la flauta a casa? Si és que si, practica un poc tocant aquestes notes. Recorda que en entrades a blogs anteriors tens enllaços explicatius i una taula de digitacions per si no recordes com es toca una nota.

Activitat 2.1: Ara respon. A veure si ho pots fer sense consultar el pentagrama. (la línia 1 és la primera del pentagrama començant per baix...)



Activitat 3: Resol les paraules o síl·labes que falten, tornant a escriure tot el text. A veure si ho fas sense mirar el pentagrama de l’activitat anterior. I, després, fes un dibuix sobre el tema.

Activitat 4: Ara vull que tu t’inventis una història semblant a l’anterior per jo poder-la fer i reenviar-te-la resolta. T’animes? Pot ser de la temàtica que vulguis i de la llargària que també vulguis; pot ser igual, més petita o més llarga que aquesta però almenys ha de tenir 5 notes, figures o grafies de música (notes musicals, silencis, figures com la negra, la blanca, etc).
Recorda tenir cura amb la presentació i la lletra per jo poder-ho entendre tot.
  • Petit consell: el que jo faria primer és triar quines notes, figures o grafies vols utilitzar, formant ja les paraules claus del text. I, a partir d’aquí, crear ja la teva redacció. Després, quan ja tinguis la redacció feta, ja pots redactar-la de forma neta, ordenada i afegint els minis pentagrames amb les notes o figures o grafies que havies triat al principi. 






5è i 6è curs:

Activitat 1: Heu de cercar i trobar de les cançons que vos agraden a vosaltres, una cançó que creguis que  tingui el tempo lent, una altra amb tempo normal o moderat i una altra amb el tempo més ràpid. Fixa’t amb el ritme i pulsació de les cançons... 
Basta m’envieu el nom de les cançons que trieu.  

Et poso els meus propis exemples d’un dels meus grups preferits, Antònia Font:
 si cliques sobre el títol de la canço les podràs escoltar; 


Normal: Nata,

Ràpida: Patxanga,



Activitat 2: Recordes el tempo? Ordena’ls de menys a més velocitat i posa la seva velocitat a aquesta graella:

allegro
andante
adagio
largo
presto
moderato


poc a poc

moderat

molt ràpid


andante






Activitat 3: Resol les paraules o síl·labes que falten, tornant a escriure tot el text. A veure si ho fas sense mirar el pentagrama de l’activitat anterior
  • Tens la flauta a casa? Si és que si, practica un poc tocant aquestes notes. Recorda que en entrades a blogs anteriors tens enllaços explicatius i una taula de digitacions per si no recordes com es toca una nota.


Activitat 4: Ara vull que tu t’inventis una història semblant per jo poder-la fer i reenviar-te-la resolta. T’animes? Pot ser de la temàtica que vulguis i de la llargària que també vulguis; pot ser igual, més petita o més llarga que aquesta però almenys ha de tenir 10 notes, figures o grafies de música (notes, silencis, figures com la negra, la blanca etc).
Recorda tenir cura amb la presentació i la lletra per jo poder-ho entendre tot.

  • Petit consell: el que jo faria primer és triar quines notes, figures o grafies vols utilitzar, formant ja les paraules claus del text. I, a partir d’aquí, crear ja la teva redacció. Després, quan ja tinguis la redacció feta, ja pots redactar-la de forma neta, ordenada i afegint els minis pentagrames amb les notes o figures o grafies que havies triat al principi.


Activitat 5: Recorda i completa, si pots, sense consultar-ho. A devora de cada figura rítmica posa el seu nom i equivalència. Exemple: negre = 1 temps.
Si no t’enrecordes, pots consultar els enllaços i les activitats de la setmana passada.









En castellano (sin imágenes)


1º y 2º curso:


Con estos ejercicios repasaremos lo que hemos ido trabajando estas últimas semanas; los 4 elementos del sonido:

Actividad 1: Lo que tienes que hacer durante esta semana es:

  1. En primer lugar, buscar un tarro, por ejemplo de vidrio o una cajita o bolsita o lo que tengáis más a mano. Y, ¿qué haremos con esto?
  2. Lo que haremos será durante toda la semana escuchar sonidos de tu entorno; cualquier sonido que escuches desde que por la mañana te levantas de la cama hasta que te vuelves a meter en la noche.
  3. Lo que deberás hacer tú y toda tu familia es apuntar en un papelito aquellos sonidos que habéis escuchado de dentro de casa como fuera. Cualquier sonido es válido. Cuanta más variedad de sonidos mejor.
  4. Después, cuando tengamos el sonido apuntado en el papelito, deberás meterlo dentro del recipiente que tengáis y no tocarlo más.
  5. Por último, elegid un día y hora para estar todos juntos y abrir el recipiente.
  6. Es hora de leer TODOS los papelitos, uno por uno, con los sonidos de toda la familia y representarlos.
  7. Lo que tenéis que hacer por último es clasificarlos en la tabla del ejemplo.

Actividad 2: ¿Te has fijado que hay cosas que no has podido apuntar tal vez porque no hacían ningún sonido? ¿os habéis dado cuenta? Ahora escucha, canta y aprende esta canción sobre el silencio.

Actividad 3: Fíjate atentamente en los recuadros: Sonido, ruido y silencio.

Actividad 4: De estas 3 personas, ¿Cuál crees que está en SILENCIO, hace RUIDO y emite un SONIDO? Dentro de cada cuadrito dibuja su grafía correspondiente que sale en el ejercicio anterior. Luego, coloréalos.

Actividad 5: Dibuja y pon el nombre de aquellos objetos que no emiten ningún sonido. Di 5 más.


Actividad 6: De estos dos, ¿cuál sonido te molestaría más? Dibújalo y pon el nombre.





3º y 4º curso:

¿Recuerdas la actividad 2 de la semana pasada? 
Actividad 1: Corrige las afirmaciones que dijiste que eran falsas. volviéndolas a escribir de forma correcta.

Actividad 2: Recordemos las notas musicales en el pentagrama. Resuelve: si no puedes imprimir, copia los pentagramas en el cuaderno.

Tienes la flauta en casa? Si es que si, practica un poco tocando estas notas. Recuerda que en entradas anteriores tienes anlaces explicativos y una tabla de digitaciones por si no recuerdas cómo se toca una nota...

Actividad 2.1: Ahora responde. Sin consultar el pentagrama.

Actividad 3: Resuelve las palabras o sílabas que falten, volviendo a escribir todo el texto. Después haz un dibujo sobre el tema.

Actividad 4: Ahora quiero que tú te inventes una historia similar a la anterior para que yo pueda hacer y reenviártela resuelta. ¿Te animas? Puede ser de la temática que quieras y de la longitud que también quieras; puede ser igual, menor o más larga que ésta pero al menos debe tener 5 notas, figuras o grafías de música (notas musicales, silencios, figuras como la negra, la blanca, etc).
Recuerda tener cuidado con la presentación y la letra para yo poderlo entender todo.
  • Pequeño consejo: lo que yo haría primero es elegir qué notas, figuras o grafías quieres utilizar, formando ya las palabras del texto. Y, a partir de ahí, crear ya tu redacción. Después, cuando ya tengas la redacción hecha, ya puedes redactar de forma limpia, ordenada y añadiendo los minis pentagramas con las notas o figuras o grafías que habías elegido al principio.



5º y 6º curso:

Actividad 1: Debes buscar y encontrar entre tus canciones favoritas, una canción que creas que tenga el tempo lento, otra con tempo normal o moderado y otra con el tempo más rápido. Fíjate en el ritmo y pulsación de las canciones... Basta me enviéis el nombre de la canción. 
Te pongo mis propios ejemplos de uno de mis grupos favoritos, Antònia Font: 
Si pulsas sobre el título de la canción las podrás escuchar; 

Actividad 2: ¿Recuerdas los tempos? Ordenar de menor a mayor velocidad y pon su velocidad a esta tabla. 

Actividad 3: Resuelve las palabras o sílabas que faltan, volviendo a escribir todo el texto. A ver si lo haces sin mirar el pentagrama de la actividad anterior. 

Actividad 4: Ahora quiero que tú te inventes una historia similar para que yo poder hacer y enviártelo todo resuelta. ¿Te animas? Puede ser de la temática que quieras y de la longitud que también quieras; puede ser igual, menor o más larga que esta pero al menos debe tener 10 notas, figuras o grafías de música (notas, silencios, figuras como la negra, la blanca etc). 
Recuerda tener cuidado con la presentación y la letra para yo poderlo entender todo. 

  • Pequeño consejo: lo que yo haría primero es elegir qué notas, figuras o grafías quieres utilizar, formando ya las palabras del texto. Y, a partir de ahí, crear ya tu redacción. Después, cuando ya tengas la redacción hecha, ya puedes redactar de forma limpia, ordenada y añadiendo los minis pentagramas con las notas o figuras o grafías que habías elegido al principio. 
Actividad 5: Recuerda y completa, si puedes, sin consultar. Al lado de cada figura rítmica pon su nombre y equivalencia. Por ejemplo: negra = 1 tiempo. 

jueves, 23 de abril de 2020

SANT JORDI, 23 d'abril



Hola a tots i a totes! Vos vaig dir que només faria entrades el dimarts de cada setmana, però vull compartir aquest dia amb vosaltres.
Avui, dia 23 d’abril, és Sant Jordi, també conegut com el dia del llibre. És un dia de celebració on els llibres i les roses es tornen els protagonistes.

Però, coneixeu la llegenda de Sant Jordi? Per conèixer-la millor, vos proposo preparem una feineta per avui, per passar-ho bé i fer-ho tots plegats a casa.

Primer de tot escolta, canta, sent i aprèn aquesta cançó:



♫♫♫

Sant Jordi arriba
com un cavaller,
amb la seva llança
travessa el carrer.

Ja veu la princesa
que el drac vol menjar,
si no es dóna pressa
ella morirà.

Li clava la llança,
cau escalabrat;
la pobra princesa,
visca s'ha salvat!

La rosa creixia,
Sant Jordi l'ha agafat
i a la princesa
ja li ha regalat.

♫♫♫


T’agrada la cançó? Ara pots veure i escoltar aquest vídeo tan maco de la Llegenda de Sant Jordi. Presta antenció a la història.




I, que podem fer ara? Doncs, anem a representar aquesta cançó i història de la diada de Sant Jordi amb l’ajut d’uns titelles!! Com? Molt senzill: 




Preparem uns titelles dels protagonistes de la llegenda. Et deix dues plantilles; una per si les vols pintar i retallar, o una altra per si només els vols retallar, o per si vols les dues! Tu tries! Te’ls deixo aquí baix. Pots descarregar-te la imatge clicant sobre ella o, a partir d’aquesta plantilla, crear tu mateix/a els teus propis personatges. Després, els pots retallar i aferrar a una palleta (pajita para beber), o a un pal o a algun material que sigui rígid per poder-los subjectar millor.
.
Plantilla 1:

Plantilla 2:

El resultat ha de ser més o menys semblant a aquest:




Ara només vos queda representar amb els titelles la llegenda de Sant Jordi. Com? Doncs, de la manera més divertida i entretinguda que se vos ocurreixi.
Algunes idees:


  1. Podeu representar la vostra pròpia llegenda, creant per exemple el vostre propi escenari a casa amb teles, murals, vestuari, etc,
  2. Podeu posar el conte (vídeo) de fons i reprensentar-ho,
  3. Podeu demanar ajuda dels vostres familiars, fer reparticions de personatges, etc,
  4. Podeu inclús crear un guió propi per representar la llegenda,
  5. Tot el que se vos ocurreixi per passar-ho pipa!

Vos animeu a gravar les vostres representacions?

















Recordeu enviar totes les feines i activitats (i per qualsevol dubte) al meu correu evajipo@gmail.com
Penseu sempre en posar el vostre nom i curs.